Hajker

Hajking je rekreativna aktivnost za koju se opredeljuju zaljubljenici u prirodu i fizičku aktivnost. Ovo je jedna od formi pešačenja, a pored hajkinga postoji i treking. Izrazi hajking i treking su engleski termini i ne postoje u potpunosti adekvatni izrazi u srpskom jeziku koji bi objasnili suštinsko značenje ovih aktivnosti. Treking bi bio višednevni hajking tj. pešačenje po planinskim i seoskim predelima, a može da podrazumeva i noćenje u prirodi, obično u šatoru, planinskoj kolibi ili domu.

Za ljude koji praktikuju hajking ovo predstavlja vid relaksacije, istraživanja i uživanja u prirodnim lepotama. Njime mogu da se bave svi kojima hodanje i penjanje ne remeti zdravstveno stanje. Druga prednost je što nije uzrasno ograničen. Međutim, pošto se radi o višesatnom i višekilometarskom pešačenju po raznovrsnom terenu, oni koji bi da se oprobaju u hajkingu moraju da imaju na umu par saveta.

Da bi hajking bio što ugodniji i bezbedniji, potrebno je da posedujete adekvatnu opremu. U nekim situacijama dobra oprema vam može pomoći da savladate zahtevnije terene i ujedno da pomogne u uštedi energije. Najbitnija stavka na listi, ako razmišljate da se bavite hajkingom, su gojzerice, odnosno posebno dizajnirana obuća za planinu. Pored toga neophodno je da imate adekvatnu garderobu koja upija znoj i lako se suši kako bi vam uvek bilo dovoljno toplo. Sa sobom uvek nosite čeonu lampu i rezervne baterije. Kretanje po strmim stazama će vam olakšati i štapovi. Naravno, ranac sa vodom i hranom koja će vam biti potrebna za taj dan se podrazumeva. U zavisnosti od terena, godišnjeg doba i dužine boravka u prirodi, spisak neophodne opreme može biti duži, te je neophodno raspitati se unapred kod vodiča. Ukoliko želite da hajkingujete sami, neophodno vam je i osnovno poznavanje orijentacije u prirodi, topografska karta i kompas.

U našoj zemlji postoji više od 175 planinarskih društava i klubova. Na sajtu Planinarskog saveza Srbije možete pronaći one koji se nalazi u vašem kraju. Učlanjenjem u jedno planinarsko društvo stičete pravo da učestvujete u planinarskim akcijama bilo kog planinarskog društva ili kluba, a svaki planinarski klub priprema godišnje programe planinarskih aktivnosti za svaku godinu sa raznovrsnim sadržajima izleta, uspona, planinarskih takmičenja, u zemlji i inostranstvu.