Ronjenje u Šarm El Šeiku

Da li ste jedan od onih ljudi koji žele da aktivno provedu svoj odmor na Sinajskom poluostrvu? Šarm El-Šeik bi mogao biti idealna prilika za vas, ne samo leti, već i u jesenjim mesecima kada ima dosta toga u čemu možete uživati u poznatom letovalištu. Za ljubitelje vodenih sportova, egzotičnih životinja i noćnog života, Šarm El Šeik predstavlja destinaciju najbližu Evropi gde svi oni koji dolaze mogu uživati na suncu, zaroniti u more neverovatnih koralnih grebena i plivati kada god požele da pobegnu od svakodnevnice.

Tokom čitave godine klima je prijatna i suva sa temperaturama između 20°C do 25°C u zimskim mesecima, dok se leti temperature pomalo penju i dostižu visinu od 30 do 35°C. Šarm El Šeik se može pohvaliti mnogim događajima, vodenim i ekstremnim sportovima, pa tako osim ronjenja, snorklinga, jedrenja, jedrenja na dasci i kajtinga, na vašem sledećem odmoru u Šarm El Šeiku možete da se oprobate i u padobranstvu ili iskakanju iz helikoptera. Štaviše, iz Šarm El Šeika lako možete rezervisati izlete, kao i safari u obližnjoj Sinajskoj pustinji i otkriti neverovatni manastir Svete Katarine, kao i veličanstvene Sinajske planine. Takođe se možete uputiti do Šarma radi odmora i razonode; grad je dom Egipta, kao i najpoznatija profesionalna banja u Egiptu. Ovome dodajte beskrajne noći provedene u lokalnim barovima, noćnim klubovima i plažama gde se pleše celu noć, kao i magiju safarija u planinskom Sinajskom pustinjskom pejzažu i saznaćete zašto se Šarm svrstava među najbolje destinacije za odmor na svetu. Šarm El Šeik ima sve što vaš odmor može da učini nezaboravnim iskustvom. Šarm El Šeik se nalazi u zalivu Akabe, oko 300 km od Sueckog kanala i 19 km od nacionalnog parka Ras Mohamed. Unutar Šarma, Naama Bai je mesto gde se organizuju razne manifestacije, dok je Stari grad mesto gde svakodnevno možete kupiti suvenire i ići u šoping. Ukoliko bi miran Hadaba (u blizini Ras Um Sid) bio bi vaš izbor, ovde ćete zasigurno pronaći mirne hotele i odmarališta. Kako biste istražili Ras Mohamed nacionalni park i protektorat Nabk, ili kako biste uživali u ronjenju i snorklingu, predlažemo da posetite marinu ili jednu od gradskih pristaništa.

Ronjenje u Ras Mohamedu

Prvo zaštićeno područje u Egiptu je svetski poznato područje sa nekoliko vrhunskih ronilačkih lokacija. To je predivan nacionalni park koji se nalazi 20 km do Šarm El Šeika, a koji je postavljen tako da štiti morske i kopnene divlje životinje i održava prirodne lepote područja. Područje Ras Mohamed je rt formiran od drevnih korala koje možete videti jer se isti pojavljuju na površini mora. To je nesumnjivo jedno od najlepših mesta na Južnom Sinaju. Zbog struje koja izvire iz Akabskog zaliva, podvodni stanovnici ovog područja su izuzetni i dosta ribe dolazi baš ovde iz otvorenih mora u potrazi za hranom i zaklonom: posmatraćete neprimetno obilje tvrdih i mekih korala, kao i velike grupe tuna, barakuda i morskih pasa. Naime, Šark i Jolanda korali predstavljaju glavno mesto za ronjenje u Crvenom moru. Snažne struje koje sa sobom nose najrazličitije vrste riba učinile su ovo mesto jednim od najsavršenijih mesta na svetu.

Ras Mohamed ostaje bezvremeno i netaknuto okruženje u kome priroda cveta. Ovo mesto je raj za ronioce i snorklere. U Nacionalnom parku Ras Mohamed postoji preko 220 vrsta korala, kao i 1.000 vrsta riba, 40 vrsta morskih zvezda, 25 vrsta morskih ježeva, kao više od 100 vrsta mekušaca i 150 vrsta rakova. Pored ovih prirodnih čuda, mnoge olupine koje su raštrkane oko morskog dna potiču iz vremena kada su brodovi patrolirali područjem koje se i danas smatra strateški važnim upravo zbog blizine Sueckog kanala.

Sveta Katarina

U klisuri izvanrednog planinskog lanca nalazi se izvanredna relikvija iz 5. veka. Mesto od velikog verskog značaja, manastir Svete Katarine jedan je od najstarijih hrišćanskih manastira na svetu. Manastir je deo šire istočne pravoslavne crkve i nazvan je Uneskovim spomenikom svetske baštine, odnosno mestom od značajne istorijske i kulturne vrednosti, što znači da je pod zaštitom međunarodnog prava. Smešten na Južnom Sinaju u Egiptu, manastir postaje deo grada Sveta Katarina, grada koji je bukvalno izgrađen oko manastira, stvarajući spoj između starog i novog. Kolekcija nekih od najranijih umetničkih dela koja su postojala, najstarija biblioteka na svetu, i bunar gde je Mojsije prvi put upoznao svoju ženu samo su fragmenti neverovatno bogatih antikviteta koje sveta Katarina može da ponudi. Da biste krunisali ovo iskustvo, možete biti svedoci, pa čak i učestvovati u misi koju održavaju neki od najpobožnijih monaha u zemlji, okruženi artefaktima starim milenijumima u Crkvi Preobraženja. Pokušajte da potražite vodiča kako biste mogli da se prijavite u što većem broju.

Ako ste za avanturu, u tom slučaju možete da iskoristite jedan dan da se popnete na čudesnu Mojsijevu goru koja leži u blizini grada. Na vrhu ovog kamenog behemota gde mnogi veruju da je Bog govorio Mojsiju; prostire se veličanstven pogled na visini od 2.000 stopa. Ima još toliko toga što možete da istražite oko manastira, pa se tako pripremite, popnite na konja i prošetajte pustinjom sa svojim ličnim vodičem. Otkrijte ovo duhovno putovanje koje je izdržalo mnoge erozije i ljudske aktivnosti.