Zaovinsko jezero na Tari, foto Dragan Bosnić

Od kada je Ministarstvo turizma započelo program dodele vaučera (5.000 dinara po osobi) do danas četvrtina miliona građana iskoristilo je ovu mogućnost. Svaka naredna godina bila je sve bolja, pa su lane postignuti najbolji rezultati, kada je zbog rekordnog odziva građana dodeljeno svih 100.000 vaučera gotovo dva i po meseca ranije od predviđenog roka!

– Tome je doprinelo i buđenje svesti naših građana o tome da je Srbija predivna i privlačna turistička destinacija u kojoj je dobro provesti svoj godišnji odmor ili makar jedan njegov deo – kaže Renata Pindžo, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, u razgovoru za „Novosti“.

Među građanima, zainteresovanim za korišćenje vaučera, najviše je bilo penzionera (53 odsto), slede zaposleni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara (35 odsto) i nezaposlena lica (11 odsto).

– Najtraženija destinacija prema broju izdatih rezervacija (30.325) je Sokobanja – ističe Renata Pindžo. – Slede Zlatibor, Vrnjačka Banja, Prolom banja i Ribarska banja. Najveće interesovanje za ovu vrstu subvencionisanog odmora pokazali su stanovnici Beograda, Niša, Novog Sada, Pančeva i Kragujevca. Građanima je na raspolaganju bilo 1.220 kategorisanih ugostiteljskih objekata, što je za 34 odsto više nego 2017. godine.