Egiat, piramide

Zemlja-partner Sajma turizma 2020. najavljuje otvaranje nove turističke atrakcije sa preko 100.000 artefakta

U Hali 1 na 200 m2 predstaviće se Egipat – zvanična zemlja-partner Sajma turizma 2020. Destinacija koja privlači posetioce iz celog sveta prepoznatljivom ponudom fokusiraće se na nekoliko proizvoda. Ronjenje u Šarm El Šeiku, raznolika i ukusna gastronomska ponuda, brojne destinacije na Crvenom moru, kao i otvaranje novog muzeja u blizini piramida deo su ponude koja će biti predstavljana poslovnim gostima, medijima i građanstvu.

Veliki egipatski muzej čuva za Egipat i svet hronološki ispis drevne istorije Egipta tokom poslednjih 7.000 godina. U blizini bezvremenskog čuda, piramide u Gizi, novi muzej odaje počast večnim drevnim egipatskim spomenicima, blagu i istoriji koja sadrži preko 100.000 artefakata, od kojih oko 3.500 pripada čuvenom kralju Tutankamonu.

Projekat Velikog egipatskog muzeja izrađen je kao rezultat međunarodnog arhitektonskog konkursa koji je Ministarstvo kulture pokrenulo 7. januara 2002. godine. Konkurs je bio pod pokroviteljstvom UNESCO-a i pod nadzorom UIA. Cilj muzejskog kompleksa je da svim posetiocima pruži jedinstveno ugodno, edukativno i kulturno iskustvo.

Veliki egipatski muzej omogućiće Egiptu da postane veliko svetsko središte istorije faraona i obavezno mesto gde možete posetiti egiptologe. Muzej ima za cilj da shvati raznolikost egipatskog nasleđa spomenika i umetnosti potrebnih za prikazivanje na jednom mestu i na jednoj lokaciji kako bi se održala i sačuvala ova ogromna zaostavština.

Mesto izabrano za GEM nalazi se na samo 2 km od legendarnih piramida. Smešten između drevnih Velikih piramida i modernog grada Kaira, na mestu spajanja pustinje i plodnog polja, Veliki muzej predstavlja portal prošlosti. Visoravan Giza, Memfis i njegova nekropola koju je UNESCO nominovao za svetska nalazišta kulturne baštine, sadrže nezamenljive spomenike. Muzejski kompleks biće izgrađen na parceli od oko 117 fedana, odnosno na površini od oko 480.000 kvadratnih metara.

Svojim jedinstvenim položajem usred prošlosti i sadašnjosti, Veliki egipatski muzej nalaziće se u mestu drevnih artefakata što stvara interaktivno iskustvo za posetioca; gde se gradi most između prošlosti i budućnosti.

Muzej je postavljen kao najveći arheološki muzej na svetu sa prolazom između muzeja i visoravni Giza kako bi se olakšalo kretanje turista između dve atrakcije koje su udaljene oko dva kilometra jedna od druge.