Povodom 27. septembra, Svetskog dana turizma, visoki zvaničnici Ujedinjenih nacija poslali su poruke širom sveta, sa ciljem doprinosa podizanju svesti o značaju turizma, odnosno njegovih društvenih, kulturnih, političkih i ekonomskih vrednosti.

Indija je domaćin ovogodišnjeg zvaničnog obeležavanja Svetskog dana turizma, a noseća tema „Turizam i radna mesta: bolja budućnost za sve“ primerena je upravo iz razloga što je turizam radno intenzivan i značajan izvor zaposlenosti za mnoge svetske ekonomije.

Svetska turistička organizacija je 1979. godine ustanovila 27. septembar kao Svetski dan turizma, jer je na taj dan 1970. godine u Meksiku usvojen Statut te organizacije.

Sa više miliona radnih mesta, danas turistički sektor širom sveta pokreće ekonomiju na globalnom i lokalnom nivou, a razvoj turizma direktno je povezan sa razvojem zajednice.

Turizam je danas treća po veličini izvozna industrija u svetu posle hemikalija i goriva. Podaci svetske turističke organizacije govore da je turizam u svetu prošle godine oborio sve rekorde, sa 1,4 milijarde međunarodnih turističkih dolazaka, zabeležen je porast od šest odsto u odnosu prethodnu godinu.

Srbija prati pozitivan svetski trend, a inovacije i ulaganja u turizam rezultiraju rastom broja turista, noćenja, prihoda i, što je veoma važno, zaposlenosti u sektoru turizma. Najnoviji podaci pokazuju da se Srbija nalazi među prvih pet zemalja u Evropi koje beleže najveći rast dolazaka stranih turista i prvi put je izjednačen broj domaćih i stranih turista.

Beogradski sajam turizma ušao je u petu deceniju postojanja kao vodeći turistički događaj u ovom delu Evrope i sveta i kao jedinstveno mesto za okupljanje poslovnih ljudi u turističkom, hotelskom i ugostiteljskom biznisu. Ponuda domaćih destinacija i znamenitosti na sajmu uključuje kapacitete hotela i odmarališta turističkih centara, a prirodne lepote, raznovrsni sadržaji za odmor, zabavu, zdravstveni oporavak, sport, rekreaciju i avanturu, deo su turističkih aduta kojima Srbija pleni na turističkom tržištu.

Svakog februara, Sajam turizma je prilika za promociju projekata razvoja turističke infrastrukture i mera podsticaja turističkih agencija u Srbiji za organizovano dovođenje stranih turista.

42. Međunarodni sajam turizma u Beogradu održaće se od 20. do 23. februara 2020. godine na Beogradskom sajmu. Zajedno sa manifestacijama 11. Međunarodni sajam vina BeoWine, 16. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA i 16. Sajam suvenira „Vidi Srbiju“, ovaj veliki turistički događaj pružiće najbolji godišnji presek i uvid u stanje u oblasti turizma i otvoriti nove perspektive u razvoju turističke privrede.