Na ovogodišnjem Sajmu turizma posetioci će biti u prilici da se po prvi put upoznaju sa turizmom Angole.

Republika Angola nalazi se na jugozapadu Afrike sa izlazom na Atlantski okean. Luandu glavni i najveći grad Angole, u kome živi jedna trećina ukupnog stanovništva, karakteriše ubrzani razvoj. Kontinentalni grad Lubango je na jugu zemlje, a Benguela je jedno od popularnijih letovališta. U Bengueli se nalazi i najpoznatija angolska katedrala, Catedral de Benguela.

U Luandi, posebno je važno posetiti plaže Ilha do Cabo, Mussulo, Palmeirinhas, Corimba i Santiago. U Bengueli nalaze se Morena, Restinga, Caóta, Caotina, Baia Azul i Baia Farta i konačno u Namibe, još dve, Das Miragens i Azul.

Put sreće (Estrada de Felicidade) vodi do peščanih obala Atlantskog okeana, koje su, osim za kupanje, pogodne za vožnju džipovima. Plaže su duge, peščane, uredne i dobro opremljene, sa velikim brojem obalnih rizorta.

Na mnogim mestima turisti mogu videti jedan od simbola Angole, drvo Royal Poinciana, koje odlikuje lišće jarke crvene boje. Stanovnici Angole su gostoljubivi i veselog duha.

Iako je klima takve da se plaže mogu posetiti tokom čitave godine, zapravo se najčešće posećuju tokom tople sezone. Barovi su puni, lokalna muzika i noći pune plesa čine veselu i egzotičnu atmosferu, koja se lepo meša sa misterijom Afričkog.

Angola je locirana u suptropskoj zoni, ali njena klima nije tipična za takve zone zbog pratećih faktora koji stižu iz unutrašnjosti, pre svega uticaja pustinje Namibe, smeštene na jugozapadu. Kao rezultat, Angola ima hladnu klimu sa Benguela duž južnog dela obale. Visoravni u svojoj specifičnoj klimi u dve distinktivne sezone, kiše, od oktobra do aprila i izmaglice ili „Cacimbo“ od maja do septembra, donose mnogo sušniju sezonu sa nižim temperaturama.

Orografija i klimatske karakteristike zemlje pružaju Angoli raznovrsnost životinjskog sveta, ali i vrsta povrća. U Cabindi postoji gusta, vlažna šumska regija, bogata egzotičnim drvećem i prirodnim staništem gorila. Južno od Zaire, u basenima Kwanza, Kuango, Cuito i pritoke Cassai-a se mogu naći u šumske regije savane. Na uzvišenim ravnicama, otvorena šumska regija pruža prirodno stanište onim vrstama koje se uobičajeno nalaze u takvim regijama. Dalje na jugu je pustinjska oblast Namibe. Ovde raste vrsta povrća jedinstva za ceo svet, poznata kao Welwitshia Mirabilis.

Crveni ton zemlje, plavetnilo neba, drugo plavetnilo mora i zelena tu i tamo, daju boju polusušnim predelima, gde se mogu naći „imbondeiro i candelabro kaktusi“, očaraju čula i okreći južni region Luande u neuobičajenu i neočekivanu sliku lepote.

Otkrijte Angolu ovog marta na Sajmu turizma u Beogradu!