Blizina i raznovrsnost turističke ponude preporučuju nas, a tradicija spaja.

Barska rivijera svojom sadržajnom ponudom nudi odmor za sve generacije, bilo da dolazite porodično, u većem društvu, pa i samostalno, jer imaju spremljen vodič za srećan odmor.

Barska rivijera je jedna od rijetkih destinacija na kojoj možete provesti duži godišnji odmor, a da svaki naredni dan ne liči na prethodni jer su tu more, planine, jezero, bogato kulturno nasleđe, tradicionalno odlična hrana, mnogo festivala…

Mnogima su plaže asocijacija za letovanje na moru. Barska rivijera ima dvadesetak plaža koje je stvarala priroda, čije nazive je i sama definisala: od crvene do zlatne obale. Brojna su i moderna kupališta sa atraktivnim plažnim barovima.

Baš za neke od plaža na Barskoj rivijeri vežu vas emocije iz najsrećnijeg životnog doba, detinjstva, kada ste uživali u čarima dugog plavog leta od jutra do sumraka, kada ste divan dan ispraćali najživopisnijim zalascima sunca… Srećni i zadovoljni, željno ste iščekivali sutra zbog novih doživljaja.

Dovedite svoju decu na mesta svojih radosti, jer i vas i njih čekaju nove avanture na aktivnom odmoru, nove ponude jednodnevnih izleta, očaravajuće lepa mesta koja još niste otkrili.

Upoznajte živopisnu prirodu barskog zaleđa!

Jedinstvenost Bara ogleda se u tome što ima pet kanjona koji su idealni za aktivni odmor turista željnih adrenalina i netaknute prirode, u koje se ne treba upuštati bez vodiča.

Kanjoni su skriveni dragulji planine Rumije, koja svojim masivom odvaja zaleđe Jadranskog mora od najvećeg jezera na Balkanu, Skadarskog jezera. Pet kanjona retkost je i za kontinentalne gradove i to kanjoni rijeke Rikavac, Međureč, Vruća Rijeka, kao i kanjoni Nikezića potok i Perin potok. Za primorske, to je kuriozitet.

Do vašeg dolaska na odmor na Barsku rivijeru tu je i 16 planinskih staza u dužini od više od 150 km.

Pored zahtevnijih planinskih tura, pješačke ture organizuju se i kroz barske maslinjake koje mogu savladati svi, što bi se reklo od 7 do 77 godina. U blizini Starog grada je maslinjak Džidžarin u kome je oko 10.000 maslina od kojih je preko 1.000 stabala starih preko 1.000 godina.

Maslina je simbol Bara, a jedini spomenik prirode u regionu je Stara maslina koja svedoči o životu na našim prostorima preko 2.240 godina.

Malo koji lokalitet na Barskoj rivijeri beleži konstantno povećanje broja turista kao Stari grad, ispod Rumije. To nije bez razloga jer je riječ o najvećem muzeju na otvorenom na Jadranu, velikom arheološkom nalazištu – „Crnogorskoj Pompeji“, jedinom Starom gradu na Mediteranu koji nije građen na peni od mora, već na pet kilometara od obale.

Verovatno je Stari grad Bar jedini prostor u Evropi, na kome su se smenile sve civilizacije osim Austro-ugarske. Koliko istorije, tajni i legendi ima na prostoru površine od četiri hektara, opasanom zidinama koji se nalazio na karavanskom putu koji je spajao Istok i Zapad… Istražite skrivena blaga Starog grada koji je na listi čekanja za upis u UNESCO.

Teško je svesti, kompletnu ponudu Barske rivijere, jer su to neiscrpni izvori lepote i kontrasta u kojima posebno mesto zauzima Nacionalni park Skadarsko jezero.

Mi imamo dve obale- morsku i jezersku. Na Barskoj rivijeri je 46 km morske i 64 km jezerske obale kojoj pripada baš taj razuđeni, ostrvski deo na kome su manastiri iz srednjeg veka – Beška, Starčevo, Moračnik…. Kada krenete Panoramskom rutom koja spaja dve čarobne obale – morsku i jezersku, u mestu Ostros su ostaci manastira Prečista krajinska, jednog od najstarijih spomenika kulture na ovim prostorima za koji se vezuje kult Svetog Jovana Vladimira, zaštitnika grada Bara. Dok slušate jednu od najljepših ljubavnih priča, legendu o Vladimiru i Kosari put vas vodi kroz stoletnju šumu kestena i možete se zapitate – jesam li u lepoti jave ili divnom snu.

Kada u Bar dolazite iz Srbije, prolazite preko Skadarskog jezera, oaze prirodne lepote, bogate flore i faune, raja za retke ptice kao što je kudravi pelikan. Inače, tu je stanište za 280 vrsta ptica, oko 50 vrsta riba. Bilo da krstarite, vozite kajak kroz „polja“ lokvanja, pecate… i ostrvski, i močvarni deo Skadarskog jezera, ima svoju draž i drugačiji doživljaj kroz godišnja doba.

U ruralnom zaleđu Bara su odlične vinarije i na daleko poznati crmnički vranac koji će upotpuniti gastronomski ugođaj specijaliteta domaće kuhinje. Sa ponosom predlažemo da posetite crmničko selo Godinje, prvu zaštićenu ruralnu cjelinu u Crnoj Gori sa statusom kulturnog dobra koje je autentično po specifičnoj arhitekturi „kuća na kuću“. Biće zanimljivo kada vam turistički vodič ispriča zašto su se u minulim vremenima opredelili za ovakav vid gradnje i šta to povezuje ove objekte.

Uz prirodne i kulturne sadržaje, Barska rivijera ima tradiciju turističko- poljoprivrednih festivala: Maslinijada, Festival vina i ukljeva, Festival berbe grožđa, Koštanijada… kao i zabavnih manifestacija – Leto sa zvjezdama pa u letnjem periodu Turistička organizacija Bar organizuje besplatne koncerte popularnih pevača i grupa za turiste i Barane.

Topla zima, suncem okupana Barska riva, miris mora i borova, razlog je da već danas razmišljate o produženom vikendu u Baru gde ćete odabrati u kojem od šest turističkih mesta želite letovati. Čekaju vas: Čanj, Sutomore, Šušanj, Bar, Dobra Voda, Utjeha sa smeštajnim kapacitetima različitih kategorija, a veoma konkurentnih cena. Kad su smeštajni kapaciteti u pitanju, možete da birate od privatnog, apartmanskog, do hotelskog sa 5 zvezdica.

Nemojte zanemariti, i zima, i proleće, i jesen, imaju svoje čari na moru, a Barska rivijera ima ponudu i za ova godišnja doba.