Partenon, Atina

Koja su najpopularnija turistička odredišta na kojima letuju srpski turisti i da li će svoju poziciju popraviti Egipat koji je sledeće godine partner Sajma turizma?

Grčka, Turska i Nemačka – tri su najpopularnija turistička odredišta za srpske turiste, jer su to destinacije na kojima su protekle sezone potrošili najviše novca.

Egej je godinama najpopularnije more na kojem se kupaju srpski turisti, a u prvih devet meseci ove godine, prema podacima Narodne banke Srbije, srpsku turisti su u Grčkoj „ostavili“ 344 miliona evra. Na očekivanom drugom mestu je Turska gde je potrošeno, uglavnom u Antaliji, 157 miliona. Poređenja radi, srpski turisti su lane potrošili 135 miliona evra u Turskoj.

Treće mesto najomiljenijih destinacija srpskih turista zauzelo je potpuno neočekivano odredište – Nemačka. Na putovanja i vanpansionsku potrošnju u ovoj zemlji, koja nema toplo more, srpski turisti su u prvih devet meseci potrošili 62 miliona evra.

Italija je četvrta sa potrošnjom od 57 miliona evra, Crna Gora je sa 42 miliona evra na petom mestu. Srpski turisti su u Hrvatskoj potrošili 30, u Sloveniji 28, Španiji 26, a u Bugarskoj i Austriji po 20 miliona evra.

Egipat se vraća na velika vrata među srpske turiste koji su na Crvenom moru ostavili 42 miliona evra, što je ovu zemlju stavilo je šest mesto „top liste“ po potrošnji. Reč je, uglavnom, o Hurgadi, dok će naredne godine srpski turisti ponovo krenuti u Šarm El Šeik, Kairo i na krstarenje Nilom. Sledeće godine Egipat nosi prestižnu titulu zemlje partnera na Sajmu turizma u Beogradu tako da se očekuju još bolji rezultati ove destinacije.

(Foto: nonbirinonko from Pixabay)