Beowine 2020 biće mesto susreta vinskih tradicija i kultura od Atlantika do Kavkaza. Na najvećem vinskom sajmu u Srbiji biće predstavljena vina iz Gruzije, Italije, Portugala, Hrvatske, Slovenije…

Kada su građene piramide u Gizi, na teritoriji današnje Gruzije vino se pravilo već 3.500 godina! Neverovatno duga tradicija vinarstva u Gruziji čini ovo piće neraskidivim delom nacionalnog identiteta ove zemlje, a pravljenje vina u „kvevri“ glinenim vrčevima dospelo je i na UNESCO listu kulturne baštine sveta. Vina iz ove zemlje biće predstavljena na Sajmu Beowine 2020, u skladu sa željama mnogih ljubitelja vina u Srbiji kojima je enološko blago Gruzije do sada bilo nedostupno.

Među zemljama izvanredne, a kod nas nedovoljno poznate vinske kulture je i Portugal, koji će na Beowine 2020 biti predstavljen svojim tradicionalnim proizvodima: porto vina svih vrsta, kao i nefortifikovana vina koja takođe predstavljaju ponos Portugala, a zagolicaće maštu posetilaca i preneti ih na obale Atlantika, u zemlju fado muzike.

Italija, zemlja vina koja su kod nas izvanredno popularna, biće predstavljena širokom paletom etiketa. Iz Hrvatske očekujemo nastup vinarija Pelješca na zajedničkom štandu, kao i pojedinačna predstavljanja uglednih istarskih vinarija. Doći će i vinari iz Slovenije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Poljske i drugih zemalja, a podrazumeva se da će najveći broj vinara biti iz Srbije. Među njima će biti i novih, malih porodičnih vinarija koje stvaraju hrabra, uzbudljiva vina u skladu sa svetskim trendovima, a neki stari tradicionalni učesnici Sajma Beowine vraćaju se pod kupole Beogradskog sajma.

Kompanija Coca-Cola, sponzor Sajma Beowine 2020, predstaviće se velikim brojem brendova. Voda Rosa biće zvanična voda Sajma Beowine 2020, a među ostalim brendovima u okviru portfolija Coca-Cole, a koji će biti zastupljeni na sajmu, publika će prepoznati Zlatnu rakiju, Bulldog džin, Jack Daniel’s, Aperol, kao i niz premijum žestokih pića od kojih će barmen svetske klase na licu mesta praviti izvanredne koktele.

Na galeriji hale 3 biće organizovane različite radionice, a najavljeno je učešće aktuelnih ugostitelja i drugih gradskih „faca“.