Od tradicionalnih, kulturnih i verskih lokaliteta, do jedinstvenih parkova, umetničkih galerija i muzeja, Kragujevac ima atrakcije i znamenitosti koje odgovaraju svakom ukusu i interesovanju. Možda će vam se Kragujevac dopasti zbog njegovih znamenitosti, ali će vas sigurno osvojiti svojim hedonističkim ritmom, gastronomijom i noćnim životom. Sam grad stvara nezaboravne trenutke na neočekivanim mestima. U našem gradu ćete osetiti specifičan spoj nespojivog, tradicionalnog i modernog, mirnog i dinamičnog, što će biti dovoljan razlog za jednu posetu, ali i savršen recept za povratak u Kragujevac.

Ako želite da vidite gde je rođena moderna srpska država, na pravom ste mestu! Kulturno – istorijski kompleks „Milošev venac“ obuhvata deo centralnog gradskog područja u kojem se nalaze najznačajniji objekti izgrađeni u vreme kada je Kragujevac bio prva prestonica moderne srpske države (1818 – 1841), kao i oni izgrađeni u drugoj polovini XIX i prvoj polovini XX veka. Dvorski kompleks nije sačuvan (osim Amidžinog konaka), ali su ostale znamenitosti skoncentrisane na levoj i desnoj obali Lepenice i povezane starim armirano – betonskim mostom od izuzetnog značaja za savremenu srpsku istoriju.

U okviru kompleksa se nalazi Narodni muzej, čiji su začeci vezani za kneza Miloša i prvu polovinu XIX veka. Neke od građevina ove prostorno-ambijentalne sredine su deo muzeja, a ostale su sedište obrazovnih i kulturnih institucija (poput Prve kragujevačke gimnazije i Knjaževsko-srpskog teatra), privrednih aktivnosti (poput Fabrike oružja u čijem vlasništvu je muzej Stara livnica ili Tržnice) ili deo Eparhije šumadijske – Stara crkva.

Spomen park Kragujevački oktobar je jedinstvena ambijentalna celina na samo 2 kilometra od centra Kragujevca i prostire se na 352 hektara. Najčešće odredište brojnih turista iz zemlje i sveta je Muzej „21. oktobar“ i Spomenik streljanim đacima i profesorima, obeležje na mestu na kojem su streljani đaci i profesori kragujevačke Gimnazije 21. oktobra 1941. godine. Istog dana u Šumaricama je na različitim lokacijama streljano nekoliko hiljada žitelja Kragujevca i okoline. Kod Spomenika streljanim đacima i profesorima svake godine, 21. oktobra, grad Kragujevac organizuje antiratnu muzičko-scensku manifestaciju „Veliki školski čas“ kojoj prisustvuje veliki broj gostiju iz celog sveta.

Osim spomen obeležja, u Šumaricama se nalaze brojni zanimljivi sportsko-rekreativni sadržaji. Botanička bašta prostire se na 18 hektara i u njoj se nalaze biljke iz celog sveta, poput američkih sekvoja i drugih endemskih vrsta Azije, Amerike i Evrope. Na ovom lokalitetu posađena je i Pančićeva omorika, naša lokalna endemična vrsta.

Na obodu Šumarica, u okviru Instituta za biologiju PMF-a radi i prvi javni slatkovodni akvarijum u Srbiji, posebno atraktivan đačkoj populaciji, ali i ostalim turistima. Od preko 600 biljnih i životinjskih vrsta iz vodenih ekosistema cele planete, najveću pažnju raskošnim bojama i neobičnim oblicima privlače egzotične tropske ribe kao što su skalari, oskari, neonke, diskusi, trihogasteri, predatori poput proždrljivih pirana svih veličina, kao i pitoni, udavi, gušteri i druge vrste vodozemaca, gmizavaca i različitih vrsta beskičmenjaka, poput sunđera, dupljara, planarija i larvi koji nisu uobičajeni za naše krajeve.

Ponuda brojnih sportsko rekreativnih sadržaja na jezeru u Šumaricama obogaćena je izgradnjom Avantura parka u borovoj šumi iznad jezera, odmah pored plaže. U pratnji instruktora i korišćenje savremene bezbednosne opreme deca i početnici mogu da pređu 10 prepreka, dok odrasli prelaze 14 prepreka do konačnog cilja. Za kraj adrenalinskog užitka, omogućena je vožnja zip lajnom preko jezera.

Kragujevac je poslednjih godina postao prepoznatljiv po raznim manifestacijama, od kojih je najveća Arsenal fest, koji se od 2011. održava krajem svakog juna u Kneževom arsenalu i na kojem nastupaju velike svetske i regionalne muzičke zvezde. Na istoj lokaciji, dva meseca kasnije, održava se muzički festival za fanove elektro zvuka Vibe fest. Za ljubitelje kvalitetnih vina i rakija, tu su Salon vina i Šumadijski festival rakije, koji okupljaju najbolje vinarije i destilerije iz Srbije.