EXIT festival u Novom Sadu, foto Jelena Ivanović

U Srbiji se godišnje održi više od 4.000 manifestacija i u broju svetkovina prednjači Vojvodina, a organizatori najzanimljivijih festivala predstavljaju se na Beogradskom sajmu turizma.

Severno od Save i Dunava održava se polovina festivala, a Pančevo je sa 120 manifestacija nezvanični rekorder po broju događaja. Uostalom, najstarija manifestacija u Srbiji je „Karneval cveća“ koji se u Beloj Crkvi održava od 1852. godine.

U Beogradu se godišnje održi oko 600 manifestacija – dve dnevno.

Festivali, poznatiji pod imenom „ijade“, nisu samo brend Srbije, već imaju i veliki ekonomski značaj za zajednicu u kojoj se održavaju. Najveće manifestacije donose najveći prihod, pa su organizatori Egzita izračunali da turisti iz Zapadne Evrope tokom festivala potroše po 721 evro, gosti van Evrope 645, gosti iz Srbije 198, a Novosađani 79 evra.

Sajam će biti prilika da se upoznate sa organizatorima manifestacija naročito u hali 4 na štandovima Turističkih organizacija iz Srbije, hali 1 gde su međunarodni i domaći izlagači (države i turističke agencije) i hali 1A namenjenoj za omladinski, urbani/avanturistički i manifestacioni turizam. Takođe, Sajam je prava prilika i za organizatore manifestacija da se upoznaju sa potencijalnim partnerima na Sajmu HORECA (hala 2B i 2C) i Sajmu vina – BeoWine (hale 3 i 3A) gde se nalaze distributeri, proizvođači ili uvoznici alkoholnih i bezalkoholnih pića, hrane i kafe.

(Foto: Jelena Ivanović, EXIT photo team 2019)