Stranci Beogradu dali jaku „četvorku“

Svaki drugi spava u hotelu, putuje sa partnerkom i porodicom, a motiv dolaska je zabava.

Prosečan turista koji posećuje Beograd ima 44 godine, a putuje sa partnerkom ili porodicom i ostane 3,6 noćenja u hotelu sa četiri zvezdice.

Po prvi put u Srbiju dolazi 77 odsto stranih turista, a 87 odsto bi preporučilo srpsku prestonicu, pokazalo je godišnje istraživanje Udruženja hotelijera i ugostitelja HORES o zadovoljstvu stranih gostiju u Beogradu.

U srpsku prestonicu 53 odsto stranih gostiju stiže avionom, a 55 odsto je informacije dobilo putem interneta, dok je 17 odsto došlo zahvaljujući preporuci prijatelja. Glavni motiv za dolazak je zabava, što je odgovorilo njih 77 odsto, a samo 14 odsto je došlo zbog posla. Skoro polovina, 42 odsto, dolazi na kratak odmor sa partnerkom, a 23 odsto je doveo i decu.

Njih 54 odsto spava u hotelu, а oni u 55 odsto slučajeva biraju hotel sa 4* i 35 odsto je rezervisalo lično. Više od polovine – 57,5 odsto su zaposleni, 17,6 odsto su penzioneri samo 13 odsto studenti. Pored troškova za prevoz i smeštaj, u proseku, na vanpasionske potrebe potroše 68 evra dnevno.

– Najviše nas raduje podatak da su svim uslugama dali ocenu veću od četiri – kaže Georgi Genov, direktor udruženja hotelijera i restoratera Srbije. – Odlično je i što su nam turisti najbolja reklama jer bi više od 85 odsto svima preporučio Beograd.