Sajam vina BeoWine najveća je regionalna sajamska manifestacija vina i vinske opreme po broju izlagača i broju posetilaca. Na ovogodišnjem sajmu prisutno je preko 118 izlagača iz preko 10 zemalja u okruženju.

Svakom Sajmu vina prethodi takmičenje za senzornu ocenu kvaliteta vina, koje se održalo 15. i 16. februara po strogim pravilima Međunarodne organizacije za vino i lozu – OIV, sa sedištem u Parizu, čiji je i Srbija član.

Sudijski žiri bio je sastavljen od priznatih i stručnih ocenjivača, enologa i degustatora sa liste ocenjivača OIV, sa prostora bivših republika, koji su objektivno i nepristrasno ocenjivali kvalitet sajamskih vina „na slepo“.

Žiri je radio u sastavu: prof. dr Bernard Кozina (Hrvatska), dr Ana-Marija Jagatić (Hrvatska), dr Vesna Maraš (Crna Gora), Dr Violeta Ivanova Petropulos (Makedonija), Miroslav Radojčin (Srbija) i Elena Bogeva (Makedonija, dok je komisijom predsedavao prof. dr Vladimir Puškaš sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

U konkurenciji za najbolja vina Beowine Challenge Cup 2020 bilo je 161 vino. Od toga penušavih 3, rozea 17, belih 67 i crvenih 74 iz 50 vinarija iz Srbije i zemalja u okruženju.

Na svečanoj ceremoniji dodele priznanja, koje je održano prvog sajamskog dana, prisutnim gostima obratili su se: Velibor Pešić, predsednik UO Srpsko vino, Danka Selić, generalna direktorka Beogradskog sajma, prof. dr Vladimir Puškaš, predsednik komisije, Sergej Tamaš, pomoćnik sekretara za privredu i turizam Vlade Vojvodine i Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Dobitnici nagrada na 11. Beowine Challenge Cup-u su:

U kategoriji roze vina:

  1. mesto, zlatnu medalju i šampionsku titulu u kategoriji roze vina, sa osvojenih 85,60 poena, osvojilo je vino MLADA SIMONIDA iz 2019. godine vinarije ĐURĐIĆ iz Sremskih Кarlovaca.
  2. mesto, zlatnu medalju, sa osvojenih 85,40 poena, osvojilo je Roze, takođe iz 2019. godine, Vinarije Кomazec iz Inđije.
  3. mesto sa osvojenih 84,25 i srebrnu medalju dobilo je vino Diroze iz 2019, vinarije DiBonis Winery iz Subotice.

U kategoriji belih vina:

  1. mesto, zlatnu medalju i šampionsku titulu u kategoriji belih vina, sa osvojenih 87,80 poena, osvojilo je vino TRAMINAC IZBORNA BERBA BOBICA, iz 2017, VINARIJE DRAGUN iz Iloka.
  2. mesto, zlatnu medalju osvojilo je vino DISOVINJON iz 2019, sa osvojenih 87,25 poena, vinarije DIBONIS iz Subotice.
  3. mesto i zlatnu medalju osvojilo je vino TRAMINAC iz 2017, sa osvojenih 86,20 poena, vinarije DRAGUN iz Iloka.

U kategoriji crvenih vina:

  1. mesto, zlatnu medalju i šampionsku titulu, u kategoriji crvenih vina, sa osvojenih 91 poena, osvojilo je vino TEUTA TRNJAК, iz 2017, vinarije ČITLUК iz ČITLUКA Federacija BiH.
  2. mesto, zlatnu medalju, sa osvojenih 88,80 poena, osvojilo je vino DI ŠIRAZ iz 2009, vinarije DIBONIS iz Subotice.
  3. mesto, zlatnu medalju, sa osvojenih 88,60, osvojilo je vino DIONIZIJE POTRКANJSКI iz 2017, vinarije JOVIĆ iz Кnjaževca.

Nagrade za kvalitet osvojilo je 134 vina, što znači da su ocenjena sa ocenom ne manje od 79 poena.

Poeni po medaljama na skali od 0 do 100 su: bronza, ne manje od 79 poena; srebro, ne manje od 82 poena; zlato, ne manje od 85 poena i veliko zlato, ne manje od 92 poena.

Od ovog broja bronzu je osvojilo 35 vina, srebro – 52 vina, zlato – 47 vina i veliko zlato – ni jedno vino.