Najviše letova bilo je za Tursku, dok je Egipat imao šest puta više čarter letova nego prethodne godine

Sa beogradskog aerodroma su proteklog leta realizovana 2.864 povratna čarter-leta, što govori o apsolutno rekordnoj sezoni od kada srpske agencije organizuju paket-aranžmane. Poređenja radi, 2017. godine zabeleženo je 1.337 čarter-letova za Mediteran. Međutim, zanimljiv je raspored odredišta na koja su sletali avioni sa našim turistima.

Pre dve godine agencije su u Tursku (tada samo Antaliju) poslale 116 aviona sa srpskim turistima. Već naredne, 2018. godine broj se više nego duplirao – 331 čarter-let! Ovogodišnja sezona je završena pre mesec dana, a od maja do kraja oktobra naše turiste u turske hotele odvezlo je 1.109 čarter-letova! Najviše letova bilo je za Antaliju (866), za Bodrum (179) i Dalaman (64). Kako nezvanično saznajemo, narednog leta će agencije tražiti let i za Izmir.

Do grčkih letovališta na Egejskom, Jonskom i Sredozemnom moru proteklog leta su otišla 824 čarter leta. Najviše njih (155) sletelo je na Krf, sledi Krit (128), Rodos (119) i Skjatos (114).

Pravi pobednik sezone je Egipat koji je ugostio šest puta više srpskih turista nego lane! Naime, prošle godine je ka Crvenom moru odletelo 118 aviona, a ove skoro šest puta više, čak 700! Zanimljivo je da su se pored Hurgade naši turisti vratili u Šarm el Šeik, i ponovo počeli da idu na krstarenje Nilom, a otvorilo se i novo letovalište Marsa Alam, na jugu Egipta. Takođe, treba imati u vidu da sezona u ovoj zemlji traje 365 dana.