Iako je Sokobanja svoj ugled izgradila na izvorima lekovitih voda, ono što je izdvaja u odnosu na druge banje i planinske centre Srbije jeste njena prvorazredna i raznolika izletnička ponuda. Uz pomenute veće planine – Ozren, Rtanj, Devicu i Bukovik – obeleže­ne su i staze na planinama Krstatac, Slemen, Tumba, Rožanj… Bilo da krenete na sever, istok, zapad ili jug, postoji mnoštvo uređenih izletničkih mesta sa klupama, senicima, ložištima i izvorima pitke vode. Neka od sokobanjskih sela poput Vrmdže i Jošanice stekla su dobar glas među poklonicima ekološkog i seoskog turizma. Bovansko jezero je mesto za ribolov, kampovanje, sportove na vodi. Reka Moravica sa svojim nesvakidašnjim izvorištem i pritokama poput Sesalačke reke i Gradašnice je, takođe, prostor za opuštajući boravak u prirodi.

Sokobanja se promoviše pod sloganom Zeleno srce Srbije i ona odista i jeste banja u svim nijansama zelene boje i to ne stoga što je sama varoš jedan veliki parkovski prostor ili što se zelenilo Ozrenskih livada preporučuje kao najdelotvorniji lek za slabovidost ili stoga što ima zdrave šume i livade. Ona je zelena po svojoj svesti i savesti: deklaracijom koju su samoinicijativno, sada već daleke 1992. godine, doneli građani, Sokobanja je postala prva ekološka opština u Srbiji. Ovde nema, niti će ikada biti, industrije koja bi poremetila skladan odnos među elemetima prirode – daru od kojeg stanovnici Sokobanje žive i na kojem nameravaju da grade svoju budućnost.

U poređenju s drugim kontinentalnim destinacijama u zemlji, priroda je Banju darovala s neuporedivim bogatstvima: okružuju je čak četiri velike, ekološki nenarušene planine – Ozren, Rtanj, Devica i Bukovik. U samom gradu postoji šest različitih lekovitih termomineralnih izvora, kao i još pet izvora u obližnjem selu Jošanica. Kroz Banju protiče čista i brza planinska reka Moravica. Prostrano Bovansko jezero upotpunjuje maleno Vrmdžansko. Prvo zaštićeno prirodno dobro Srbije – kaskadni vodopadi Mala i Velika Ripaljka – nalazi se u sklopu izle­tišta na planini Ozren. Klisura reke Moravice stavljena je pod zaštitu kao predeo izvanredne pejzažne raznolikosti pod nazivom Lepterija-Sokograd. Zaštitni znak Banje i kulturno dobro od velikog značaja je srednjovekovno utvrđenje Sokograd – istovremeno i jedan od najlepših, među brojnim ovdašnjim vidikovcima. Okolne planine štite Banju od vetrova i nepogoda i daju joj još jednu neprocenjivu dragocenost – vazduh ispunjen blagotvornom jonizacijom.

Sokobanja je turističko mesto sa najdužom tradicijom u zemlji. Nedavno je obeležila 185 godina organizovanog turizma, ali kada bi se kojim slučajem pronašao zapis o godini kada su Rimljani ovde podigli prvo kupatilo, Banja bi se mogla pohvaliti sa približno dva milenijuma postojanja. Raznolikost sadržaja koji pruža posetiocima ne temelji se samo na prirodnim činiocima. Niz generacija se i te kako potrudilo da gostima ulepša i osmisli boravak.

Ponos Banje je glavni park, jedan od najstarijih u zemlji, mermerno šeta­lište, ambijentalna celina starog varoškog jezgra, crkva, škola… Sadašnja generacija izgradila je Akva park Podina, impozantnu Letnju pozornicu Vrelo, sportske terene… Otvoreni su novi hoteli, spa centri, izgrađene vile i pansioni. U Banji rade renomirane zdravstvene ustanove koje prate inovacije i slede savremene trendove, kako u lečenju, tako i u wellness programima.

Specijalna bolnica „Sokobanja“

Specijalna bolnica „Sokobanja“ je nosilac zdravstvenog turizma Sokobanje, koja je jedan od najznačajnijih zdravstveno-turističkih centara i prva ekološka opština u Srbiji.

U Specijalnoj bolnici „Sokobanja“ pružaju se usluge prevencije, dijagnostike i lečenja respiratornih, kardiovaskularnih, lokomotornih, reumatskih i neuroloških oboljenja kod dece i odraslih.

Specijalna bolnica „Sokobanja“ je sertifikovana ustanova i u radu primenjuje standarde kvaliteta sistema ISO 9001 i HACCP. Raspolaže sa ukupno 530 ležajeva u objektima: „Novi zavod“, „Sokograd“, „Mala Bota“, Vila „Bota“ i Vila „Dalmacija“. Objekti Vila „Dalmacija“ i Vila „Bota“ namenjeni su smeštaju dece. Cene boravka u Specijalnoj bolnici „Sokobanja“ vrlo su pristupačne, a postoji i mogućnost odloženog plaćanja.