„Srbija stvara“ je nova platforma koja predstavlja sve najbolje što Srbija ima da ponudi, stavljajući fokus na kreativnost i inovativnost koji podstiču kulturno, umetničko, turističko i trgovinsko povezivanje.

Platforma „Srbija stvara“ nastala je na inicijativu predsednice Vlade RS Ane Brnabić, koja je prepoznala ogroman potencijal kreativnih delatnosti u našoj zemlji, ali i to da je zajednički imenitelj svih kompetitivnih srpskih grana privrede – od rudarstva do poljoprivrede, tehnologije i izvođačkih umetnosti – kreativnost i inovativno razmišljanje.

Pored digitalizacije i reforme obrazovanja, premijerka Brnabić je među svoje glavne prioritete stavila i kreativne industrije. Da bi ih podržala na najbolji način, osnovala je Savet za kreativne industrije koji čine najugledniji pojedinci i organizacije iz ove oblasti. Savet je osmislio koncept Srbija stvara, a tim pri kabinetu premijerke, uz podršku Saveta, organizuje brojne događaje, aktivnosti, radionice, okrugle stolove i promotivne inicijative u okviru ove nove platforme.

Kreativne industrije su značajan sektor u srpskoj ekonomiji sa udelom između 3,4% i 7,1% u BDP-u (zavisno od toga da li se posmatra u užem ili širem smislu) i rastu brže od ostatka privrede. Ovaj sektor čini preko 30.000 registrovanih preduzeća, koja zapošljavaju više od 115.000 radnika, od kojih je skoro 70% starosti između 25 i 44 godine, polovina je fakultetski obrazovana, a veliki broj čine žene.

Na ovogodišnjem Sajmu turizma biće predstavljen projekat „Srbija stvara“ koji je dao podršku omladinskom turizmu i ideji da se na jednom mestu nađu mladi ljudi zainteresovani za putovanja, kao i Coworking Asocijaciji Srbije i coworking prostorima koji su deo novih turističkih kretanja u svetu.

Posetioci Sajma turizma biće u prilici da se upoznaju sa najuspešnijim pojedincima i inicijativama iz oblasti umetnosti, kulture, tehnologije, nauke… Video materijali biće emitovani u hali 1A kao i na velikim ekranima na ulazu i u hali 1.