Građani Srbije putuju sve više, a protekle letnje sezone su u inostranstvu potrošili čak 14,5 odsto više novca nego lane!

Prema podacima Narodne banke Srbije, turisti iz naše zemlje su u inostranstvu potrošili 1.063 miliona evra. Dakle, beogradski Sajam turizma je, definitivno, prvo i pravo mesto na kojem domaće turističke agencije i izlagači iz inostranstva treba da predstave svoju ponudu.

Najviše novca, 392 miliona evra, turisti iz Srbije potrošili su u grčkim letovalištima na Egejskom moru. Turska rivijera, a naročito Antalija, ponovo se nalaze na drugom mestu najpopularnijih odredišta srpskih turista, jer su turski turistički radnici zaradili čak 125 miliona evra.

Da srpski turisti vole „siti brejk“ destinacije potvrđuje podatak da su u Nemačkoj potrošili 65 miliona evra. U ovoj zemlji srpski turisti su provodili novogodišnje i božićne praznike, ali i prvomajske i uskršnje, jer su najviše novca potrošili upravo u januaru i maju mesecu.

Na četvrtom mestu najpopularnijih odredišta je Italija, gde su srpski gosti „ostavili“ 62 miliona evra. Ova zemlja nudi kombinovani odmor, pa je najviše novca potrošeno u aprilu, odnosno maju i julu, u vreme letnjeg odmora.

Crna Gora se nalazi na petom mestu sa prihodom od 50 miliona evra, a zanimljiv je podatak da srpski gosti na Jadranskom primorju najviše letuju u avgustu, dok je u junu njihov broj upola manji.