Čitava centralna zona Novog Sada, koju čine Trg slobode, Zmaj Jovina, Dunavska i ulice u njihovom okruženju, je svojevrsni izložbeni prostor, kolaž arhitektonskih stilova i realizovanih ideja inostranih i domaćih arhitekata-graditelja koja privlače pažnju posetilaca.

Na prelazu iz 17. u 18. vek centar varoši je bio na kraju savremene Zmaj Jovine ulice tamo gde je već 1741. izgrađen stari Vladičanski dvor. Već tokom prve polovine 18. veka centar se pomerao duž današnje Zmaj Jovine ulice sve dok se nije zaustavio na postojećem Trgu slobode.

Karakterističnu prepoznatljivost savremenog centra grada – Trga slobode presudno je odredio svojim najznačajnijim delima, Gradskom kućom (1994) i Rimokatoličkom Crkvom Imena Marijinog (1895), Đerđ Molnar. Arhitektonski dragulj koji nenametljivo krasi Katoličku portu je Zgrada Rimokatoličkog župnog ureda – Plebanija (1808).  Uz Crkvu Imena Marijinog, a delom u Katoličkoj porti je stambeno-poslovna Palata „Gvozdeni čovek (1909)“ jedan od graditeljskih simbola Novog Sada. Prostor Trga slobode definiše još nekoliko zdanja. Palata koja se naslanja na Njegoševu ulicu, izgrađena je po projektu Lipota Baumhorna 1907. za potrebe Štedionice novosadske katoličke zajednice u stilu secesije i druga, susedna, izgrađena 1893. kao Grand Hotel „Majer“ nepoznatog projektanta u neobaroknom stilu. Nasuprot ovim zdanjima na Trgu slobode je zdanje Hotela „Vojvodina“ prvobitno izgrađeno kao Hotel „Jelisaveta“ 1854.  u klasicističkom stilu. Prostor Trga slobode definiše i Tanurdžićeva palata završena 1936. po projektu Đorđa Tabakovića.

Graditeljski opus Vladimira Nikolića, koga mnogi smatraju jednim od najvećih srpskih arhitekata na prelazu 19. u 20. vek, dalo je prepoznatljiv izgled završetku Zmaj Jovine ulice. Tu su Vladičanski dvor (1901), jedno od najautentičnijih lica grada  i Zgrada Srpske pravoslavne velike gimnazije (1900), danas Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“. Tik uz Dvor je Srpska pravoslavna Crkve Sv. Georgija za čiju je poslednju obnovu iz 1905. bio zadužen Mihajlo Harminc. U blizini su najstarije očuvane kuće u gradu: „Kod belog lava“ (oko 1720) i Raletićeva palata (1751).

Oku posmatrača ne može promaći markantni Kompleks Sinagoge sa zgradama Jevrejske opštine i Jevrejske škole izgrađen je 1909. Novosadska Sinagoga je jedna od najvećih u ovom delu Evrope koju je u stilu secesije projektovao Lipot Baumhorn. Monumentalnošću i belinom mermerne fasade svakog posetioca impresioniraju zgrade u kojima su sediša Vlade i Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine. Zgrade je kao Kompleks Banovine (1939) projektovao Dragiša Brašovan, za mnoge jedno od najvećih imena srpske arhitekture između dva svetska rata.