Na samom jugu Bačke uz autoput, na 20-tak kilometara od Novog Sada i na 80 kilometara od Beograda nalazi se Temerin, živopisna varošica koja će vas očarati svojom mirnoćom, a sa kojom će TOO Temerin bolje upoznati sve posetioce ovogodišnjeg Sajma turizma.

Dok budete šetali Temerinom, kupovali u tržnim centrima, kupali se na bazenu ili uživali pored Jegričke čućete nekoliko jezika. Multikulturalnost je bitna odlika Temerina i mi se time ponosimo.

Poslednjih nekoliko godina Temerin važi za mesto bogate enogastronomske ponude. Danas su za naše posetioce posebno zanimljivi vinski salaši i male privatne vinarije, koji u svojim vinogradima uzgajaju visokokvalitetne sorte grožđa i od kojih prave tipična lokalna vina. Naime, brojni restorani sa autentičnim temerinskim specijalitetima i vina iz naših vinarija omogućiće vam uživanje svim čulima. Pored kvalitetne lokalne kuhinje i lepih vina, svaki izlet u Temerin podrazumeva i izuzetno jeftin, a kvalitetan šoping u brojnim robnim kućama.

Bogato kulturno-istorijsko i prirodno nasleđe ističe se u očuvanim objektima dvorca Sečen, Starim parkom oko njega i etno kućama koje neguju tradiciju žitelja Temerina. Okolina Temerina obiluje lepim mestima za šetnju, uživanje na obalama Jegričke i drugim vidovima aktivnog odmora. Dinamičnost naselja ogleda se u velikom broju manifestacija i sportskih dešavanja koje se održavaju tokom čitave godine.

Temerin, prema nezvaničnim podacima, ima najdužu ulicu u Srbiji – današnja Novosadska ili nekadašnja ulica Maršala Tita, duga je 12,5 kilometara. Kada se dolazi iz pravca Novog Sada, prvo se ulazi u Bački Jarak u kome ulica ima 142 kućna broja, a pri ulasku u Temerin brojevi ponovo kreću od 2 pa do 694.

Park prirode Jegrička

Jegrička je autohtona reka Bačke koja se proteže dužinom od 64,5 kilometara. Vodotok je uređenjem korita izgubio svoj prvobitan izgled, nema klasičan izvor i predstavlja sistem povezanih bara kroz koje voda otiče do svog ušća u reku Tisu. Kroz opštinu Temerin protiče dužinom od 18 kilometara, što je 28 % njene ukupne dužine.

Na svega 2 kilometra severno od naselja nalazi se Informativni centar Parka prirode Jegrička, čiji je cilj da posetiocima omogući pružanje svih potrebnih informacija i usluga. Rečica Jegrička, prava prirodna oaza, utočište je mnogih zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Pejzaži prirode i info-centar privlače sve veći broj posetilaca i turista, željnih prirodnog okruženja, rekreacije, mira i tišine na obali reke. Ovde se može uživati u šetnjama stazama zdravlja i posmatranju ptica, voziti se katamaranom, drvenim čamcima, itd. Prostor Info-centra koristi se za razne aktivnosti, pre svega za naučno-istraživački rad, prezentacije prirodnog dobra, edukacije, a ovde se održavaju i kulturne i sportske manifestacije, druženja, promocije.

Jegrička se nalazi na listi međunarodno značajnih staništa za ptice (IBA područje, 1997. godine), i ima međunarodni značaj kao botaničko područje (IPA područje, 2005. godine). Park prirode „Jegrička“ zaštićeno je područje sa režimom zaštite II i III stepena.

Manifestacija „Prosto k’o pasulj“

„Prosto k’o pasulj“ je manifestacija sa dugogodišnjom tradicijom koje je postala veoma prepoznatljiva širom Vojvodine. Tradicionalno se održava svake godine u junu, a inspirisana je našom kulinarskom tradicijom. Manifestacija je gastronomskog, kulturnog i zabavnog karaktera i svake godine okuplja sve veći broj posetilaca i učesnika koji se takmiče u kuvanju čorbastog pasulja. U okviru manifestacije predviđeni su i prateći sadržaji: Ulica starih zanata, Temerinske igre, izložbe vina i cveća… Temerin tih dana priprema i najveći humanitarni ručak, sa preko 3000 porcija pasulja, od koji sredstva idu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Koncerti na otvorenom tokom dva festivalska dana zadovoljavaju muzičke ukuse više hiljada posetilaca.