Kada putnik negde na 275. kilometru auto puta E75 južno od Beograda skrene preko mosta na južnoj Moravi, na samo 7 kilometara istočno nalazi se opština Vlasotince.

Po turskim izvorima 1516.godine bilo je kulturno i poljoprivredno sedište. Od Turaka je oslobođeno 1878. godine kada je i proglašeno za varoš. O njemu su pisali mnogi putopisci i književnici. Milan Rakić kaže: „Ja sam mislio da je Vlasotince selo, ili, ako ne to, a ono kakva mala jadna kasabica. Ali, kako sam se iznenadio kada sam ušao u varoš, koja je tako čista, bela, uljudna i uređena, kao da je 30 godina pod Srbijom bila.“

Opština vinara, vinogradara, neimara, vrednih i šaljivih ljudi. Prostire se u jugoistočnom delu Srbije u srednjem i donjem slivu reke Vlasine, koja protiče kroz sam centar grada, deleći ga na dve podjednako lepe strane.

Vlasotince je više puta bilo nepresušna inspiracija za stvaranje kultnih glumačkih likova i serija, pa je nezaobilazno pomenuti legendarnog Šurdu i „Vruć vetar“, čije snimanje je počelo na terasi hotela „Grozd“.

Vlasotinčani su ljudi iskreni i veseli, gostoprimljivi i radoznali, pa se lako uoči svako nov, i onda se oni interesuju ko je, zašto je ovde, odakle je došao? A u stvari samo se trude da budu dobri domaćini, prijatni i ljubazni , naročito na temu Vlasotince nekad i sada.

Specifičan je i naš dijalekt, koji nosi posebnu humorističku draž, pa je tako inspiraciju za stvaranje kultnih serija „Vruć vetar“, „Porodično blago“, „Agencija za sis“, pronašao srpski scenarista Siniša Pavić, koji je upravo Vlasotince odabrao za svoje prebivalište. Retko ko se može pohvaliti ljudima koji su nas toliko zasmejavali, pa je u ovom kontekstu nemoguće ne spomenuti i legendarnog Đošu i Tiku Špica.

Prirodno okruženje, uređeno kupalište, sportsko-rekreativni centar i sadržaj za mlade, sve to ima Vlasotince. Veoma popularan Kej i staza duž reke Vlasine, pružaju mogućnosti za učestvovanje u brojnim aktivnostima poput pešačenja, vožnje bicikla, plivanja, pecanja itd.

Opština Vlasotince biće prisutna i predstavljena na Sajmu turizma 2023, gde će pozvati posetioce da posete i dožive Vlasotince uz vino, tradicionalnu kuhinju i pesmu. Za to im na raspolaganju stoje mnogobrojni restorani i kafići sa boemskom atmosferom i ljubaznim domaćinima koji će učiniti da poželite da se ponovo vratite u Vlasotince.