Od 20. do 23. februara 2020. godine u Srbiji će se održati 42. Međunarodni beogradski sajam turizma. Na ovom velikom događaju turistički potencijal ruskih regiona biće predstavljen kao deo jedinstvene izložbe. Ruskom delegacijom će rukovoditi zamenik ministra kulture Ruske Federacije Olga Jarilova.

Na štandu Rusije posetioci će se upoznati sa bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem, rekreacijom u prirodi, turističkim destinacijama, narodnom tradicijom i zanatima.

U maju 2020. godine biće obeležena 75. godišnjica Velike pobede. Ovom značajnom događaju svetske, ruske i srpske istorije biće posvećena posebna pažnja na izložbi u Beogradu. Učesnici će predstaviti vojno-patriotske puteve posvećene događajima i podvizima Velikog otadžbinskog rata, a Centralni muzej Velikog otadžbinskog rata, koristeći VR tehnologiju, prikazaće priču o svojoj jedinstvenoj muzejskoj ekspoziciji.

Razgovaraće se o turističkim maršutama koje turiste upoznaju sa narodnim umetnostima Rusije i Srbije. Ova inicijativa je više nego relevantna: 2022. će postati godina narodne umetnosti i nematerijalne kulturne baštine u Rusiji.

Na izložbi tokom Sajam turizma biće živopisno predstavljena tema narodnih radinosti i zanata. Uz podršku Ministarstva industrije i trgovine Ruske Federacije, na štandu će biti ozložena zanatska umetnička dela (projekat se realizuje zajedno sa GlobalRusTrade). Posetioci će moći da se upoznaju sa prelepim delima ruskih majstora, a mnogi će poneti sa sobom i deliće Rusije.

Udruženje „Narodnih umetničkih radinosti Rusije“ održaće prezentaciju obrazovnog projekta „Azbuka narodne kulture“. Na štandu Rusije, pod strogim rukovodstvom majstora i umetnika, svi će moći da učestvuju u obuci i slikanju predmeta u stilu Gorodetske, Hohlomske, Mezenske ili Boretckom slikanju, savladaju slikanje u stilu „gželj“ i „žostovo“, nauče mnoge tajne zanata koje samo majstori znaju. Obezbeđena je foto zona gde će posetioci moći da se slikaju sa pravom Matrjoškom.

Od 21. februara na ruskom štandu nastupaće umetnik iz Republike Burjatija, koji će pevati i svirati nacionalni instrument.

Da bi se popularizovala gastronomska tura u Rusiju, drugog dana beogradske izložbe, na ruskom štandu biće održan gastronomski sat „Ukusi Rusije“, tokom kojeg će gosti izložbe moći da probaju tradicionalna ruska jela.

Predstavnici turističke agencije „Кapriz“ govoriće o mogućnostima prijema srpskih turista u Rusiju.

Rusko-srpske turističke veze iz godine u godinu sve više jačaju, a raste i priliv turista iz Srbije u Rusiju. Ruske regije su zainteresovane za širenje turističke geografije srpskih turista i zato se aktivno promovišu na srpskom turističkom tržištu, nudeći lokalne i međuregionalne turističke destinacije. Među njima je maršrute: „Carski put“, koja je povezana sa istorijom kraljevske porodice i objedinjuje nekoliko regiona – od Moskve i Sankt Peterburga do Sibira, Tjumena i Tobolska, „Rusija – rodno mesto astronomije“ i „Srebrna ogrlica“, koja upoznaje sa drevnim gradovima severo-zapada Rusije. Vikend ture, programi porodičnog odmora, wellness, hodočašća, gastronomske ture su posebno razrađene za srpske turiste.

U sklopu boravka ruske delegacije na Sajmu turizma biće održano nekoliko događaja. Tako će se 20. februara u Ruskom centru za nauku i kulturu održati svečano otvaranje izložbe fotografija „Objektiv u ratu“ posvećene 75 godišnjici pobede u Velikom otadžbinskom ratu. Na otvaranju izložbe fotografija nastupiće ansambl narodne muzike „Zarni Jolj“ (Republika Кomi) i umetnik grlnog pevanja iz Burjatiji.

20. februara biće održana prezentacija kulturnog i turističkog potencijala ruskih regiona za profesionalce iz turističke industrije i predstavnike medija. Događaji i rad ruskog štanda upoznaće široku javnost i srpska stručna udruženja sa kulturnim i turističkim putovanjima i tradicijama razvijenim u ruskim regionima.

Istog dana, 20. februara, biće održan sastanak Radne grupe za kulturu i turizam u okviru Međuvladinog rusko-srpskog odbora za trgovinsku, ekonomsku, naučnu i tehničku saradnju.