Turska - Višestruki raj za turiste

Na raskrsnici Azije i Evrope, Turska predstavlja širok spektar mogućnosti i iskustava. Očaravajuće geografske karakteristike zemlje koja se prostire od srca Mediterana do Azijske stepe, nude odmor prikladan za sve vrste ukusa, od more-pesak-sunce turizma do gastronomskog turizma, i od održivog do turizma kulturne baštine.

Za putnike u potrazi za more-pesak-sunce trojstvom, Turska se ističe kao idealna adresa, sa toplim sunčanim danima, netaknutim plažama i tirkiznim morima.

Prelepe turske plaže su među najčistijim na svetu – država se rangira kao treća na svetskoj listi Plave zastave, sa 519 plaža sa Plavom zastavom, od kojih je 213 u Antaliji. Sa 213 plaža sa Plavom zastavom, Antalijska provincija jedna je od turskih premijum destinacija – ima najviše plaža sa Plavom zastavom od bilo koje regije u svetu. Opcije smeštaja u Antaliji takođe privlače pažnju sa svojim raznolikim rasponom i uslugom visokog kvaliteta. U rezortima na mediteranskom primorju Marmarisa i Bodruma, gde se priroda i istorija spajaju, odmori donose uzbudljiv noćni život, kao dodatak uz svetlucava mora i tople plaže. Južna Egejska obala Turske, poznatija kao TurkEgej i Turska rivijera, nudi uzbudljive prilike za turiste, koji žele da istraže azurnu obalu države. Polazeći sa više tačaka duž obale, „Blue Voyages“, sa udobnim plovilima i zapanjujućim pejzažima, su među najprijatnijim načinima da se iskuse turski istorijski spomenici, prirodne lepote, netaknute plaže, gostoprimljivost i lokalna kuhinja.

Turska - Višestruki raj za turiste

Ljubitelji gurmanskih putovanja mogu otkriti izobilje ukusa u Turskoj. Kao domovina brojnim drevnim i savremenim civilizacijama, turska kuhinja je jedna od najsvežijih, najkreativnijih i geografski najrazličitijih u svetu. Tradicionalni turski doručak – gastronomsko i kulturološko iskustvo – ističe se, uz regionalnu uličnu, brzu hranu. Tradicionalna turska predjela, uz živahnu konverzaciju, aperitive i rakiju, alkoholno biće na bazi anisa, su u ponudi taverna i restorana koji nadgledaju Bosfor. Dodatno, posetioci će naići ina neke od najboljih svetskih fine dining i „chef“ institucije. Gaziantep, Hataj, Afionkarahisar i Kajseri u vrhu su gastronomskih centara države, koji su uključeni u UNESCO Kreativnu mrežu gradova za gastronomiju.

Turska takođe uključuje i očaravajuće destinacije za održivi odmor usred prirode. Uključujući visoravni koje nude zone za posmatranje divljih životinja, kao i nature-friendly aktivnosti poput trekinga, hajkinga i raftinga, posetioci otkrivaju regionalnu kulturu na mestu i u 20 sporih gradova države koji se nalaze u 7 regija.

Sa retkim bogatstvom endemskih vrsta, flore i faune, Turska nudi gotovo neograničen broj opcija posetiocima koji traže odmor sa svešću za okolinu u kojoj se nalaze. Entuzijasti biciklizma mogu smanjiti emisiju ugljen dioksida na slikovitim rutama specifično dizajniranim za drumski biciklizam, mountain biking i električnim biciklima i „Bicycle-Friendly“ hotelima koji omogućuju biciklizam u zatvorenom prostoru. Bujni zeleni platoi Crnog mora, Mediteranskih i Egejskih regiona ne samo da privlače posetioce koji žele da nauče o tradicionalnoj kulturi države sa lokalcima, već i nudi održiv smeštaj u autentičnim kućama na visoravni i kamping i glamping zonama.

Za posetioce koji traže uvid u poreklo ljudske civilizacije, Turska služi kao vremeplov – njena zemlja je dom najstarijim naseljima poznatim čovečanstvu. Istanbul ima istoriju od 400,000 godina i predstavlja jedan od najupečatljivijih spomenika Istočnog Rimskog i Otomanskog carstva. Centar grada, koji je bio i glavni grad ove dve imperije više od 1,500 godina, sada se naziva istorijskim poluostrvom i uvršteno je na spisak UNESCO svetske kulturne baštine 1985. godine.

Turska - Višestruki raj za turiste

Stone Hills u Šanlijurfi, sa 12,000 godina starom istorijom, ističe se kao jedan od najvažnijih centara Novog kamenog doba. Sagrađen od strane poslednjih lovaca sveta i prvih naseljenih ljudi, ova važna regija predstavlja neprocenljivu priliku da se iskusi prva ljudska tranzicija od lovaca i sakupljača do naseljenog života, kao i ustanova prvih sela i prvih primera monumentalne arhitekture. Stone Hills, koji je zadobio veliku pažnju od svog otkrića, je među glavnim centrima arheo-turizma koje Turska nudi svetu, uz Gobekli tepe, arheološki lokalitet koji je takođe u regiji.

Kapadokija, očarava posetioce svojom jedinstvenom formacijom vulkanskog kamenja, ima strukture koje datiraju is Hetitske ere. Cela regija je muzej na otvorenom, koja nudi nezaboravno iskustvo za odmor gde posetioci mogu da otvore misterije prošlosti u zapanjujućim crkvama u kamenu sa freskama, i velikim podzemnim gradovima koji datiraju iz 7-8. veka p.n.e.