Već prvog dana 44. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, a u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) održani posebni poslovni susreti sa 30 kompanija iz Kine kako bi domaći izlagači i privrednici uspostavili saradnju i razmenili iskustva.

Sekretarka Udruženja za turizam PKS Tijana Maljković istakla je da je PKS partner na poslovnim susretima, zakazanim putem B2B platforme, koja se već godinama unazad organizuje zajedno sa Evropskom mrežom preduzetništva i Beogradskim sajmom.

„Prošle godine je bilo 350 sastanaka, ali ove godine, par dana pre otvaranja sajma bilo je prijavljeno preko 200 sastanaka. Imamo 32 kompanije, dakle 32 zemlje, tako da očekujemo preko 500 sastanaka“, rekla je Maljković. Posebni poslovni susreti organizovani su sa delegacijom iz Kine, dodala je ona i naglasila da sa tom delegacijom dolazi čak 30 kompanija.

„Naše agencije, odnosno organizatori putovanja, prijavili su se za sastanke i očekujemo ponovo veliki broj gostiju iz tog dela sveta. Tu nam pomaže i direktna linija koju imamo sa nacionalnom avio-kompanijom koja nas povezuje sa tim delom sveta“, objasnila je Maljković.

Govoreći o turističkoj razmeni između grada Ningboa i Srbije, visoki gost – zamenik direktora Biroa za kulturu, radio, televiziju i turizam ovog grada Sju Sijaoše – izrazio je toplu dobrodošlicu svim gostima koji su se okupili da u „prelepom Beogradu održimo sastanak o turističkoj razmeni između Ningboa i Srbije“.

Srdačno zahvaljujući prijateljima iz svih sfera života koji su uvek svesrdno vodili računa i podržavali razvoj kulturnog turizma Ningboa, Sju Sijaoše je podsetio prisutne da je ovaj grad „smešten na magičnoj raskrsnici obale kontinentalne Kine i 30 stepeni severne geografske širine. Ningbo je kapija kineskog Velikog kanala i istočna polazna luka Pomorskog puta svile. Ima istoriju od 8.000 godina ljudske civilizacije, 2.500 godina razvoja luke i 1.200 godina izgradnje centralnog grada“.

Goste je fascinirao činjenicom da je „Ningbo 2022. godine imao 9.544.000 stanovnika sa stalnim prebivalištem; BDP je dostigao 1,6 biliona juana, što ga pozicionira na 12. mesto u čitavoj državi; Luka Džoušan u Ningbou je prva u svetu po količini tereta koji kroz nju prođe, a treća u svetu po količini kontejnerskog transporta“.

„Nazvan prema moru, Ningbo napreduje zahvaljujući moru. Resursi morskog turizma su raznoliki, a prirodna bogatstva jedinstvena. Ningbo je rodno mesto kineske kulture seladonskog porcelana, glavna oblast za proizvodnju čaja u Kini, izvorište „pomorskog porcelanskog puta“ i početno mesto plovidbe „pomorskog puta čaja“.

„Još u vreme dinastije Tang“, rekao je Sju Sijaoše, „pre više od hiljadu godina, brodovi natovareni svilom, čajem i porcelanom kretali su iz Ningboa ka celom svetu, a ova luka je bila početna tačka svetski poznatog „Pomorskog puta svile“.

„Ningbo je, takođe, poznat po ribarstvu i proizvodnji pirinča, a zovu ga i prestonicom morske hrane u Kini. Ima najukusnije morske plodove iz Istočnog kineskog mora i tu je stvorena jedinstvena kuhinja morskih delikatesa nazvana „Kuhinja Ningboa od 100 činija morskih plodova“.

Gost iz Kine podsetio je i da se „ove godine navršava šesta godišnjica od uspostavljanja Demonstracione zone ekonomske i trgovinske saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Ningbou. Sajam Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i Konferencija o saradnji u turizmu između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, održani u Ningbou, takođe su dobili snažnu podršku i učešće srpskih prijatelja. Tokom godina, „Sporazum sa zemljama Centralne i Istočne Evrope“ produbio je ekonomsku i trgovinsku saradnju i turističku razmenu između Ningboa i zemalja Centralne i Istočne Evrope, stvarajući „zlatni kanal“ i „most prijateljstva“ za razmenu između dve strane.“

G. Sju Sijaoše završio je obraćanje rečima kineskog pesnika da „pravi prijatelji čak i kada su prostorno udaljeni, bliski su poput komšija“.

„Nadam se da će se kroz ovaj vid turističke razmene dodatno unaprediti turistička saradnja i interakcija između Ningboa i Srbije. Istovremeno, od srca vas pozivam da uzmete učešće na Trećem sajmu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji se u maju ove godine održava u Ningbou. Ningbo, istovremeno i drevan i moderan grad na Istoku, omogućiće vam da doživite različite stilove i iskustva turizma.“

Posle kineskih, poslovni susreti za nove izlagače iz Afrike, sa turističkim agencijama iz Angole, Namibije, Gabona i Ekvatorijalne Gvineje biće organizovani u petak 24. februara od 15.30 do 18 časova u B2B Meeting pointu u hali 1 Beogradskog sajma.

 

23.2.2023./Vesti 2023./