Na Sajmu turizma u Beogradu danas je predstavljena nova finansijska usluga koja će fizičkim licima omogućiti bezgotovinsku naplatu smeštaja u kategorisanim objektima putem booking.com platforme.

Nova mera doneta je na inicijativu Generalnog sekretarijata Vlade, Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije, Turističke organizacije Srbije, Narodne banke Srbije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Tim povodom, pomoćnik generalnog sekretara Vlade Danijel Nikolić rekao je da će nova usluga koja će pomoći srpskim pružaocima usluga, smeštaja, poput onih koji pružaju smeštaj u malim nekategorisanim objektima kakvi su stan na dan, da prošire svoju uslugu i prime više gostiju.

„Prosto smo shvatili da postoji jedan veliki problem, a to je nemogućnost takvih objekata da primaju kartice, odnosno da u svoju uslugu uvrste bezgotovinska plaćanja“, rekao je Nikolić.

Istakao je da je NBS prepoznala veliki značaj i potencijal srpskog turizma i veliki broj noćenja koji se na ovaj način ostvaruju i uspeli su da u jednom vrlo kratkom periodu razviju jedan potpuno nov finansijski instrument.

„Prvi put u našoj zemlji fizička lica pružaoci usluga turističkog sektora, ako se registruju u skladu sa zakonom o ugostiteljstvu kod jedinica lokalne samouprave, moći će da potpišu ugovor sa pružaocima finansijskih usluga i početi da primaju kartice“, rekao je Nikolić.

Nikolić je ocenio da će ova nova mera unaprediti domaću turističku ponudu time što će povećati broj noćenja na jedan transparentan i sveobuhvatan način, a na dobrobit i pružaoca i korisnika usluga smeštaja.

„Ljudi više neće morati sa sobom da nose gotov novac. Ovom merom ćemo omogućiti jednu uslugu koja se u zemljama u okruženju već primenjuje. Sada smo stvorili uslove i za naše pružaoce usluge smeštaja“, zaključio je Nikolić.

Jelena Manić Petronikolos, rukovoditeljka programa za Ciljeve održivog razvoja, UNDP-a istakla je perspektive za razvoj održivog turizma, koji je popularan posebno među mlađom populacijom. Njegov značaj i perspektiva su i u mogućnosti privlačenja investitora koji traže destinacije pogodne za eko turizam, podsticaj malih i srednjih preduzeća, porodičnog biznisa, ženskog preduzetništva…

„Održivi turizam u našoj sredini najbolje bi bilo opisati kao ‘Domaćinski turizam’, gde gosti uživaju u čistoj životnoj sredini I imaju priliku da okuse dušu lokalnog ambijenta. Ovaj vid turizma podrazumeva da se zadovolje standardi održivosti na nacionalnom nivou, da se na destinacijama dogovore konkretne mere i da se same destinacije brendiraju u pravcu održivosti“, navela je Manić Petronikolos.

Aleksandar Stanojević, šef odseka za poslovnu podršku i razvoj novih servisa u Sektoru za platni sistem u Narodnoj banci Srbije rekao je da Srbija ima snagu, resurse i infrastrukturu za jačanje elektronskog plaćanja i da sinergija svih novina celokupni sistem pokreće napred.

„Domaćinsko poslovanje” takođe je primenljivo na korišćenje domaćih platnih kartica Dina card u bezgotovinskoj naplati turistickih smeštaja i usluga, ali će, naravno, biti primenljivi i prisutni i inostrani kartični sistemi Visa, Master card, Union Pay, American Express“.

24.2.2023./Vesti 2023./