Na Beogradskom sajmu svečano je otvoren 45. Međunarodni sajam turizma. Za posetioce kapije su otvorene od četvrtka 22. februara od 10 časova, a bogat izlagački program predstaviće preko 400 izlagača iz više od 27 zemalja.

Grčka je zemlja partner, a otvaranju manifestacije prisustvovala je Olga Kefalogiani ministarka turizma Republike Grčke koja je optimistično govorila o zajedničkoj viziji budućnosti turizma.

„Prijateljstvo naša dva naroda ukorenjeno je u zajedničkoj istoriji, kulturnim vezama, borbi za slobodu i našim težnjama za sigurnu budućnost“, rekla je Olga Kefalogiani.

„Međunarodni sajam turizma je jedan od najznačajnijih turističkih događaja u našem regionu, globalni skup koji obezbeđuje priliku da zemlje i učesnici ne samo da promovišu svoju turističku ponudu, već i da komuniciraju, sarađuju, stvaraju partnerstva i grade jake odnose. A upravo je to suština turizma“, rekla je Kefalogiani.

Kako je navela, zajedno možemo iskoristiti moć́ turizma da pokrenemo pozitivne promene u našem regionu i izgradimo svetliju, otporniju budućnost za naše nacije.

„Zahvalni smo za snažnu podršku našim srpskim prijateljima u daljem napredovanju turizma u Grčkoj i radujemo se tome da ih ugostimo u svim prelepim delovima Grčke i ove godine. Verujem da Srbija i Grčka imaju zajedničku viziju budućnosti turizma“, rekla je Kefalogiani.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je 45. Međunarodni sajam turizma u Beogradu.

„Dobrodošli u Beograd i Srbiju, mi se vašem boravku u našoj zemlji iskreno radujemo“, rekao je predsednik Srbije. „Sokobanja, Soko grad dođeš star, odeš mlad, iako smo svi ovo znali, nismo znali da je Nušić tvorac ovih stihova. Turista vidi ono što je došao da vidi. Tih 2,1 miliona stranih turista, koji su došli u našu zemlju, oni su došli s idejom da su na lepom, zanimljivom i pre svega bezbednom mestu“.

Vučić je izneo statistike podatke Svetske turističke organizacija o uspesima srpskog turizma.

„Srbija je prošle godine bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista sa 79 odsto. Devizni priliv od turizma iznosio je rekordnih 2,55 milijardi evra, što je za milijardu i 112 evra više nego 2012. godine. Prošle godine imali smo 4,2 miliona dolazaka turista i 12,4 miliona noćenja, što je više ili dvostruko više u odnosu na prethodnih deset godina. Ove godine imamo evidentirani rast dolazaka, za oko tri odsto, a broj noćenja za 19 odsto u odnosu na isti period lane. Sve to treba da znači da smo mnogo toga uradili, a potrebno je mnogo više da radimo jer nisam zadovoljan brzinom kojom isporučujemo rezultate. Mnogo toga ostalo je pred nama – marina, pristaništa, plaža, biciklističkih i pešačkih staza, gotovo da ništa od te infrastrukture još nismo završili. Još mnogo puteva i pruga, još mnogo toga što je neophodno da uradimo na našim aerodromima, ne samo u Beogradskom, već i Niškom i Čačansko-Kraljevačkom. Broj putnika nam je na aerodromu Nikola Tesla iznosio gotovo osam miliona i čak 2,5 puta je veći nego 2012. godine, kada smo za celu godinu imali 3,36 miliona putnika. Je li to dovoljno? Nije i neće ni 10 miliona putnika biti dovoljno. Naše ambicije su mnogo veće. Imamo prelepu zemlju. Nismo je još ni sebi i svom narodu pokazali“ – rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je u protekloj decenije izgrađeno 126 hotela i da ih sada u Srbiji ima 423.

– Neko bi rekao više od četvrtine, gotovo 30 odsto. Jesmo li mnogo toga napravili? Nismo. Morali smo više, morali smo snažnije da podstičemo privatni sektor i siguran sam da bismo mogli i oni i mi da zaradimo mnogo više. I već sada vam kažem da nam je potrebno još stotinu novih hotela – rekao je Vučić.

On je rekao i da će biti mnogo toga urađeno za EXPO 2027.

– Predstavićemo zemlju kao mesto inovacija, savremenih tehnologija, lidera u veštačkoj inteligenciji. Taj događaj menja budućnost naše zemlje. Moraćemo da gradimo još mnogo muzeja, da osnažimo našu ponudu iz sfere kulture, ali i iz sfere onoga što predstavlja turizam zajedništva, turizam privlačenja onih koji žele da potroše svoj novac, a to što ćemo mi da zaradimo više, mora da bude pravi podsticaj i rekao bih nešto na čemu ćemo da zasnivamo svoje buduće delovanje. I to ne samo u Beogradu, već i u Lebanu, u Caričinom gradu, na Kablaru, u Zaječaru, Kostolcu, Nišu, putevima rimskih imperatora. Moraćemo da izgradimo i novi prirodnjački muzej. Naš velikan Nikola Tesla dobiće muzej zaista dostojan tog najvećeg kolosalnog imena svetske nauke. Gondole će vrlo brzo spajati Zlatibor sa Pribojskom banjom, Goč sa Vrnjačkom banjom. Pred posetiocima je 500 izlagača iz 27 zemalja. Država partner nam je Grčka, rekao bih – omiljena destinacija za srpske turiste – rekao je Vučić.

„Proglašavam Sajam turizma otvorenim, uživajte“, rekao je Vučić na kraju.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministar turizma Husein Memić, ministar građevinarstva Goran Vesić, ministarka pravde Maja Popović, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministarka za brigu o porodici Darija Kisić, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, direktorka TOS Marija Labović, direktor TOB Miodrag Popović, predsednici opština, kao i predstavnici Republike Srpske…

Ceremonija svečanog otvaranja završena je podsećanjem na svetle trenutke srpske istorije i pesmom „Tamo daleko“.

Na Sajmu turizma ove godine pod sloganom „Avantura počinje ovde!“ u halama 1, 1A i 4 tradicionalno će učestvovati najznačajnije turističke agencije, udruženja i organizacije, hoteli, turistički centri, transportne kompanije i međunarodni tur-operatori.

Prvi put na Sajmu turizma nastupaju Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija, Libija, a zemlje koje ponovo učestvuju su ostrva Indonezija, Kuba i Sao Tome i Principe.

Popularne i omiljene destinacije kontinuirano prisutne na sajmu tu su i ove godine: Turska, Grčka, Crna Gora, Tunis, Bugarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Kamerun, Gabon, Namibija i Kipar.

Sajam turizma održava se od četvrtka 22. do nedelje 25. februara, a istovremeno će se pod sloganom „Poslužite se“ u halama 2A i 2C, odvijati i 19. Međunarodni sajam ugostiteljske opreme HORECA.

21.2.2024./Vesti 2024./